Vesa Pajula

Vantaalainen perheenisä yrittäjä poliitikko kuntavaaliehdokas

495

Kirjoituksia

Blogia, julkaistuja kirjoituksia sekä muita työstettyjä tekstejä

Avoimuus luo turvallisuutta

Hakunilassa aloitettiin, kaikessa hiljaisuudessa, vuosi sitten hämmennystä herättänyt kokeilu. Alueen ostoskeskuksen valaistusta ja valvontaa on viime vuosina parannettu. Ostoskeskusyhtiö päätti taistella ihmisten kokemaa turvattomuuden tunnetta vastaan jättämällä ostoskeskuksen läpikulun estävät teräsportit yön ajaksi auki, koeluonteisesti ensin kuukaudeksi.  

Kokeilun alkuvaiheessa jotkut alueen asukkaat ja kauppiaat epäilivät porttien olevan rikki ja pyysivät niiden korjaamista. Poliisi tiedusteli, jos portit voitaisiin jälleen sulkea kasvavan ilkivallan takia. Kuitenkaan kiinteistöyhtiön eikä järjestyksenvalvonnan tiedossa ollut, että ilkivalta olisi kasvanut. Itse asiassa yhtiön tietoon tulleen ilkivallan määrä oli pienentynyt ja kokeilua jatkettiin.  

Nyt noin vuosi kokeilun aloittamisesta näyttää siltä, että portit ja metalliaidat voidaan ostoskeskuksen kehittämisen yhteydessä poistaa. Näyttäisi olevan niin, että ei vain turvallisuuden tunne, mutta myös todellista turvallisuutta voidaan rakentaa paremmin avoimuudella ja luottamuksella kuin muureilla. Sitä on vain välillä hankala muistaa.